Activitate comunitara


Joi, 20 martie 2008, la sediul Primăriei Sîncel s-a desfăşurat activitatea comunitară cu tema “Alternative pentru ocuparea timpului liber de către tineri şi adulţi” organizată în cadrul proiectului: „Cetăţeanul în centru” - Bune practici de mobilizare comunitară şi de promovare a drepturilor omului.
Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Programul Phare Consolidarea Democraţiei în România, Componenta 2 – Democraţie, drepturile omului, statul de drept şi independenţa justiţiei şi derulat de C.R.I.S.P. Bucureşti (Centrul de Resurse şi Informare pentru Profesiuni Sociale) în 10 comunităţi din ţară (municipiul Bucureşti, judeţele Alba, Prahova şi Iaşi). Scopul proiectului vizează creşterea rolului societăţii civile în promovarea drepturilor omului, mobilizarea cetăţenilor în aplicarea principiilor bunei guvernări la nivel comunitar şi se va materializa prin editarea broşurii „Mobilizare comunitară – îndrumări practice pentru organizaţii neguvernamentale şi autorităţi locale”.
La dezbaterea temei activităţii comunitare au participat, prin reprezentanţi, tineri din comună, instituţiile locale, Direcţia Judeţeană pentru Tineret Alba, Serviciul Public de Asistenţă Socială Blaj, organizatiile neguvernamentale Asociatia „Sprijiniţi Copiii” Alba, Asociaţiunea „Astra” Blaj şi Asociaţia „Familia 2004” Blaj. Au fost aduse în discuţie problemele pe care tinerii societăţii actuale le întâmpină sub aspectul ocupării timpului liber şi s-au elaborat propuneri pentru ceea ce ei îşi doresc să facă. Invitaţii la dezbatere au expus oferte atractive de activitate, cu accent pe domeniile cultural, religios, educativ şi divertisment. Demn de reţinut este faptul că a fost abordat ca atractiv subiectul reînvierii tradiţiilor de la sate.
Activitatea s-a dovedit a fi remarcabilă prin oportunitatea de a pune faţă în faţă pe cei interesaţi să facă ceva (tinerii) cu cei care le pot oferi cadrul şi sprijinul pentru realizare. Un prim pas a fost făcut în acest sens la Sîncel, iniţiative există, mai e nevoie doar de mobilizare comunitară şi curaj.